Sørg for at tjekke el-installationerne, før du køber hus

Elinstallationerne er væsentlige, når du skal købe ny bolig. Det er vigtigt, at de ikke er ulovlige, så de udgøre en sikkerhedsrisiko for både dig selv og boligen. Derfor bør du undersøge elinstallationerne, før du køber bolig – og det kan i mange tilfælde være en god idé at involvere en autoriseret elektriker i opgaven.

Få tjekket elinstallationerne, før du skriver under

Du skal være særligt opmærksom på elinstallationerne, hvis det hus, som du planlægger at købe, er af ældre dato. Det er sjældent, at elinstallationerne udskiftes, medmindre der er behov for det, fordi de ikke virker mere, og derfor risikerer du, at du køber en bolig med elinstallationer, som ikke lever op til moderne standard.

Hvis loftet eksempelvis er sænket, kan der være skjult et virvar af ledninger, samlinger og elinstallationer. Det er vigtigt, at du undersøger det, før du investerer i boligen, da der kan gemme sig ulovlige elinstallationer, som kan udgøre en fare for boligen.

Når først, du har skrevet under på købsaftalen, er det dig, der har ansvaret for elinstallationerne – og det samme gør sig desuden gældende med kloakken, vandet og gassen. Det kan være vanskeligt at få sælger til at betale, når først boligen er solgt og har skiftet hænder.

Du bør stille dig selv følgende spørgsmål

Før du skriver under på købsaftalen, bør du overveje grundigt, om der er behov for at få tjekket elinstallationerne. Du bør derfor stille dig selv og ejendomsmægleren følgende spørgsmål, inden du beslutter dig for at investere i boligen.

  • Er lofterne sænkede?
  • Er der tegn på, at vægge har været revet ned?
  • Er der mange stikkontakter i de enkelte rum?
  • Kommer der ledninger ud fra væg eller loft?
  • Er der tegn på sjuskede elinstallationer?

Det kan eksempelvis være, at kablerne ikke er fastgjorte – og det samme med både stikkontakter og afbrydere. Det kan også være, at der er almindelige lampeledninger, som anvendes til udendørsbelysning. Alt sammen er faktorer, som du bør være opmærksom på, når du skal vurdere, om elinstallationerne skal tjekkes igennem af en autoriseret elektriker (eksempelvis https://www.ljelectric.dk). Vurderer du, at elinstallationerne ikke er i orden, bør du som det første få dem tjekket, så du kan have ro i maven, når du skal skrive under på købsaftalen.