Giv dine børn jord under neglene

Børn har brug for at få beskidte hænder. Det er godt for opbygningen af deres immunforsvar, men det giver dem også en større forståelse – og forhåbentligt forbindelse – af naturen. Det er en jordforbindelse, der især forsvinder, hvis børnene bor i en større by, hvor naturen ikke er en fast del af hverdagen.

 

Måske ender det med at tænde en passion i dem, der driver dem til at starte en rejse mod store ting.

 

Dyrk jorden

En måde at lære at forstå jorden på er simpelthen ved at dyrke den. Hænderne skal ned og mærke mulden for at få forbindelsen. Det er selvfølgelig en lidt aparte situation at stå og rode rundt i jorden uden grund, så det kan derfor anbefales at plante grøntsager. På den måde har I også noget at glæde jer til.

 

Når de små planter frø, og tvinges til at vente på at frøene spirer, lærer de nemlig, at ting i jorden tager tid. Det kan ende med at give dem en ny respekt for madvarer.

 

Kig på dyr

En anden måde for børn at få en forbindelse til naturen, kan være ved at komme helt tæt på dyr. Det må gerne være så tæt, at de kan klappe dem og kigge dem i øjnene. Øjenkontakten blandet med hud til hud følelsen giver børnene et blik for, at der gemmer sig et levende væsen bag kødet de spiser.

 

Formålet er ikke at gøre dem til vegetarer. Formålet er at gøre dem bevidste om, hvor maden kommer fra, og give dem en følelse af respekt for naturen, som kun fås, når det går op for børn, at vi mennesker er afhængige af naturen.

 

En kærlighed for naturen kan også opstå ved at se naturfilm og dokumentarer om dyrenes i vores vilde natur.