Gode råd til sikker julebelysning

Det er snart jul og der er meget, du kan gøre for at mindske risikoen for brande og elektrisk stød når der skal monteres hyggebelysning til jul. Nogle former af belysning, for eksempel lyskæder kan nemt gå i stykker hvis de bruges forkert, og de ødelagte lys kan nemt lede til brand hvis man ikke er forsigtig og tænker sig om.

Tjek dine nye julelys før du køber, husk også de gamle

Tjek at ledninger og stikkontakter er intakte på alt julebelysning som skal tilsluttes strøm, det gælder uanset om du køber nyt eller bruger gammel julebelysning. Hvis du ser revner eller andet, der ser ødelagt ud, er det vigtigt, at de repareres, før produktet tages i brug. Få hjælp fra en professionel elektriker, hvis du ikke ved, hvordan du reparerer din julebelysning sikkert og korrekt.

Gamle lyskæder, der har været rullet sammen i længere tid, er måske blevet beskadiget, fordi at den gamle plastik, der beskytter, tørrer med tiden. Hvis du har brugt produktet udendørs, kan også vejret have ødelagt de vigtige og beskyttende dele.

Brug sikre el produkter

Er du usikker på, om produktet kan bruges til udendørs brug – så læs brugsanvisningen grundeligt om hvad der gælder for produktet.

CE- mærkning

Når du er på vej ud for at shoppe julebelysning eller andre elektriske produkter, så sørg for, at de produkter du køber, er CE-mærket. Producenten skal blandt andet angive, hvem der har lavet den, hvilken type lamper der skal bruges, og om produktet kan bruges udendørs osv.

Ødelagt belysning

Lyskæde af den type, hvor man ikke kan udskifte de ødelagte lamper, kan også være en sikkerhedsrisiko. Hvis en eller et par lamper går i stykker, betyder det, at spændingen stiger på resten af ​​lamperne, som bliver varmere og risikoen for brand stiger. Brug ikke en knækket lyskæde, smid den væk, hvis den har en ødelagt lampe/pære, som du ikke selv eller en elektriker kan udskifte.

Tjekliste for sikker julebelysning

  • Sørg for, at ledninger og lys er intakte, og at der ikke er revner.

  • Hvis du køber en lyskæde med en transformer, så undersøg, hvilken form af stikkontakt den har, så den passer til den stikkontakt som du ønsker at bruge den til.

  • Kig efter CE-mærkningen. Hvis produktet er CE-mærket, opfylder det EU’s sikkerhedskrav. Der skal være oplysninger om producent og IP-klasse, der viser om produktet kan bruges udendørs.

  • Hvis der medfølger en brugsanvisning, skal den være på dansk.

  • Husk ikke at placere julebelysning i nærheden af ​​brændbare materialer.

  • Smid lyskæder med ødelagte lys ud, hvis du ikke kan erstatte de ødelagte lys/pære.

  • Hvis montering af belysning kræver autorisation, så kontakt et autoriseret elektrikerfirma for at montere dette for dig!