Det skal du vide om et dødsbo

Hvis du mister et familiemedlem, der efterlader sig et dødsbo, så er der nogle ting, du skal vide. Når man taler om et dødsbo, så refererer man til en bolig, hvor der er blevet efterladt ejendele, inventar, formuer og sågar gæld, der skal afvikles, inden man sælger det. Det er vigtigt at forholde sig til, og skifteretten vil kontakte dig, hvis du ikke selv har kontaktet dem, i forbindelse med at ejeren af boligen dør.  Læs med i denne artikel, og hør mere om, hvad du skal vide, når det kommer til håndteringen af et dødsbo.  

Fordeling af arv ved dødsbo 

Når en person dør, og efterlader sig en bolig, så skal arvingerne tage stilling til, hvordan boligen skal afvikles. Det kan enten gøres som private skifte eller offentligt skifte. Hvis man vælger at gøre det privat, så deler arvingerne blandt dem. Her vil man dele dødsboet og få udarbejdet en boopgørelse. En boopgørelse er et komplet regnskab over, hvad der er af værdier i boligen. Det kan være resterende gæld eller ejendele, der er i boligen, der skal nedskrives i boopgørelsen.  Når boopgørelsen er færdigskrevet med hjælp fra en advokat, så skal den indsendes til SKAT og Skifteretten, inden skæringsdagen. Det betyder, at det skal ske indenfor en fastsat tidsramme.  

Uskiftet bo

Hvis du efterlader dig en ægtefælle, så kan din ægtefælle kræve at beholde boligen for sig selv. Det kalder man også for uskiftet bo. Det betyder, at man ikke vælger at få skiftet bolig, og derfor får ægtefællen rådigheden over huset.  Hvis du skal gifte dig igen på sigt, så kan en uskiftet bolig godt skabe lidt problemer for dig. Så vælger du ikke at skifte bolig, hvis din ægtefælle dør, så skal du nøje overveje situationen. Her kan du kontakte en advokat, der har ekspertise indenfor området. Hvis du har spørgsmål i forbindelse med, at du står med et dødsbo og overvejer ikke at skifte det, så kan du snakke med din advokat om dine muligheder, og om det giver mening for dig. Du kan finde en advokat til uskiftet bo online, som kan hjælpe dig godt på vej. 

Køb af dødsboliger

Hvis du gerne vil skille dig af med et dødsbo, så kan du kontakte firmaer, der kan stå for hele købsprocessen for dig. Du skal dog blot sørge for, at en boopgørelse er på sin plads inden du overvejer at sælge huset. Det kan godt være en hård proces at sælge dødsboet selv, da der er mange minder forbundet med boligen. Derfor kan det gøre processen mere overskuelig og let for dig, hvis du overlader det til professionelle. Du bliver fritaget for det ansvar, der kommer med dødsboet, og de mangler der er ved huset. I nogle tilfælde kan du sågar få hjælp til rydning af dødsboet, hvis du ikke selv vil stå med opgaven alene.